עמוד הבית / חדשנות / בית קטן וחריף בערבה

בית קטן וחריף בערבה

הסיפור המפולפל של קובי ועופרה זיו-אב מעין יהב

חיים פלטנר
את עופרה וקובי זיו-אב פגשתי לראשונה לפני כשנתיים בתערוכה חקלאית. השניים ניצבו ליד דוכן קטן שעליו קערה מלאה בפירות כתומים וצהובים. המבקרים שהגיעו למקום סברו תחילה כי לפניהם פרי אקזוטי, אולם חיש מהר הבינו כי זהו פלפל חריף מסוג הבנרו, המוכר כאחד מפלפלי המאכל החריפים ביותר בעולם. פלפל הבנרו הוא פלפל דמוי לב ושמו נגזר משמה של הוואנה בירת קובה, שבה התנהל בזמנו המסחר בפלפלים הללו. מידת חריפותם היא פי 150 עד 300 לעומת פלפל חריף רגיל.
הזוג החייכני הסביר וגם הזהיר את הנאספים שלא לטעום מן הפלפלונים הצבעוניים, אולם לא הכול שעו לדבריהם וכמה מהם אף נגסו בחשאי מן הפרי האסור, מהלך שהוכח כשגוי ביותר. בתוך כמה שניות השתנקו בחריפות והיו על סף היחנקות. קובי ועופרה נחלצו מיד לעזרת הסוררים והשקו אותם חלב מבקבוק מיוחד שהם נושאים עמם תמיד כעזרה ראשונה במקרים כאלה. לידיעת המעוניינים – כולם התאוששו מן החריף החריף הזה. עופרה וקובי חזרו לעת ערב לעין יהב, ללא פלפל אחד. גם הצנצנות שהכילו אבקת פלפלים מיובשים נחטפו ממש, כדבריהם.

קובי ועפרה זיו-אב מעין יהב
קובי ועפרה זיו-אב מעין יהב

הבחירה נפלה על בית קטן בערבה
דרך ארוכה עברו בני הזוג קובי ועופרה מאז הגיעו לפני 40 שנה לעין יהב. להצטרפותם למושב קדמה התלבטות לא פשוטה. "הייתי אז גיאולוג באוניברסיטת בן גוריון, בעל תואר שני והוצע לי לעשות דוקטורט בפרינסטון ארצות הברית – נזכר קובי – הצעה שכל איש מקצוע היה ודאי קופץ עליה, אלא שאני הסתייגתי מכל הפוליטיקה הפנימית של עולם האקדמיה ובסופו של דבר העדפנו בית קטן בערבה על פני פרינסטון". בעין יהב היו אז 4 משקים פנויים ואחד מהם נמסר למשפחת זיו-אב.
לשניים לא היה ניסיון מעשי בעבודת החקלאות, אך ככל משפחה חדשה במושב, הצמידו גם להם משפחה ותיקה, שאמצה את התושבים החדשים וסייעה להם להיקלט חברתית וכמובן ללמוד את תורת החקלאות.
"ודאי שהיו לנו לא מעט שגיאות וטעויות בראשית הדרך כמו לכל משפחה חדשה- אומר קובי – אבל אז עוד הייתה ערבות הדדית. כל ההכנסות עברו דרך המושב וזה הקצה סכום מסוים שנועד לסייע למשקים שנקלעו לקשיים. גם החקלאים עצמם הקפידו לשמור על רזרבה ליום סגריר. היום השיטה הזאת חלפה מן העולם, כולם קפיטליסטים, מי שנופל נופל".

"אנחנו המו"פ של עצמנו"
כמו שאר התושבים באותם ימים החלו קובי ועופרה לעסוק בגידול חצילים, עגבניות ופלפל, הכול בעצה אחת עם המשפחה המאמצת. באותם ימים עדיין לא היו עובדים תאילנדים והחברים הסתייעו במתנדבים מחו"ל, שהוקצו שניים לכל משק. קובי ועופרה החליטו כבר בראשית דרכם, כי יעבדו בעצמם את המשק שלהם ובכך הם מתמידים עד עצם היום הזה. א.ד. גורדון ודאי היה מתברך בהם. קובי יצא לעבודה בשדה בשעות הבוקר ועופרה, שעבדה כמורה עד לשעות הצהריים, נהגה להצטרף אליו לאחר סיום עבודתה ולסייע במיון או בעבודה בשדה, ולצד כל אלה הספיקו עופרה וקובי גם לגדל 6 ילדים!
ברבות השנים התמקדו השניים בגידול פלפל, כמו כולם, אך הזמן עשה את שלו והשניים העדיפו בשלב מסוים לגדל פלפל חריף מן הזן הקרוי "לפיד", שקל יותר לגדלו וגם לשנע אותו. מן ה"לפיד" הגיע קובי אל ההבנרו החריף עשרות מונים יותר. "התחלתי לקרוא וללמוד על הפלפל הזה, שגדל בחצי האי יוקטן שבמקסיקו. ההבנרו גדל באזורים לחים ולא קל להעבירו לאזור מדברי בישראל".
"האם מישהו סייע לכם בכך"- אני שואל את קובי. "לא. אנחנו היינו המו"פ של עצמנו. לקח לנו 7- 8 שנים עד שהעזנו לצאת עם זה לשוק. היינו צריכים לבדוק מהם המרווחים הנאותים בשתילה, לכמה מים זקוק הצמח הזה, לכמה אור וצל. זו הייתה תקופה ממושכת של לימודים".

פלפלים הבנרו צילום: הנרי וורטל, ויקיפדיה
פלפלים הבנרו
צילום: הנרי וורטל, ויקיפדיה

היכרות אישית עם הלקוחות
בשלב זה החליטו קובי ועופרה להחכיר את רוב השטחים שבבעלותם לשכניהם והם נותרו עם 4 דונמים שעליהם הם מגדלים את פלפלי ההבנרו. שיווק הפלפל החריף הזה אינו שגרתי ואינו דומה לשיווק ירקות אחרים. " אנחנו לא משווקים דרך השוק או באמצעות סוחרים" – מסביר קובי. "ההזמנות נעשות באמצעות האינטרנט, טלפון מפה לאוזן והשתתפות בתערוכות. אני אחד המגדלים היחידים בארץ שמכיר את כל הצרכנים הסופיים שלו באופן אישי". הלקוחות הקבועים מקבלים באורח סדיר חבילות הכוללות פרי טרי לצד תבלינים שנטחנו מפירות יבשים. לקוחות חדשים מקבלים חבילות היכרות. ציבור הלקוחות מגוון – לצד שפים של מסעדות אפשר למצוא גם עולים מארצות הברית שהכירו ושמעו על ההבנרו משכניהם ההיספנים. ולאלה מתווספים גם ערבים מן השטחים וכמובן גם תימנים שלא מסתפקים עוד בסחוג הרגיל. אגב, קובי ממליץ לכל אוכלי הסחוג הרגיל להוסיף לסחוג כמה גרמים מפלפל ההבנרו, תוספת שתקנה להם תיבול טעים ביותר. קובי לא מסתפק במתן עצות וגם נוהג בעצמו לשלב בארוחות שלו תבלינים עשויים מן ההבנרו. "אני לא יכול בלי זה" – הוא מודה – "אני מורח את התבלינים הללו על הלחם ועל מאכלים נוספים. זה חריף, אבל זה תענוג. אתה לא יכול למכור לאנשים מוצר שאינך יודע את טעמו. אפילו הילדים שלי מתחילים לאכול אותו". הילדים כן – אבל לא האישה. עופרה מסרבת לטעום מן ההבנרו, למרות ששנים רבות סייעה בגידולו. "בזמנו גידלתי חצילים וגם אותם לא אהבתי ולא אכלתי – מסבירה עופרה – לא כל דבר שאנו מגדלים אני חייבת לאכול". אגב, ששת הילדים פרחו זה מכבר מן הקן ואינם מתגוררים במושב. "בזמנו אמרתי לילדים – מספר קובי – שהתנאי לקבלת המשק הוא שילכו ללמוד ויביאו תעודה מן האוניברסיטה, לאו דווקא בחקלאות. כולם הלכו ללמוד, אך איש מהם לא חזר למושב כדי לקבל את המשק".

הבנרו בצבע שוקולד
עד כה נהג קובי לשווק בעיקר פלפלים בצבע כתום וקצת בצבע אדום. לא מכבר החל גם לשווק פלפלים בצבע שוקולד. קובי לא מסתפק בכך ולאחרונה החל ללמוד על זנים חדשים, יותר חריפים מן ההבנרו. כך הכיר זן הודי הקרוי ג'ולוקיה, שאמנם חריף מן ההבנרו אך פחות טעים ממנו. מסתבר, שלמגדל הישראלי בעין יהב יצאו מוניטין בעולם הרחב ולא מכבר התקשרו אליו ממקסיקו ובקשו לדעת כיצד הוא מצליח לגדל במדבר את ההבנרו. "בדיוק מחר", מספר קובי, "אמור להגיע אליי בעל חווה באיים הקריביים שמבקש ללמוד ממני כיצד לגדל את הפלפל הזה".
"אתה ודאי לא מצר על כך שלא נסעת לפרינסטון – אני אומר לקובי – במקום להיות פרופסור לגיאולוגיה, הפכת לפרופסור לנושא ההבנרו". תשובתו חד משמעית – "לא צריך להגזים, אני סתם נהנה מכל העניין".

[learn_more caption="פלפל חריף אש" state="open"] פלפל הבנרו הוא פלפל דמוי לב ושמו נגזר משמה של הוואנה בירת קובה, שבה התנהל בזמנו המסחר בפלפלים הללו. מידת חריפותם היא פי 150 עד 300 לעומת פלפל חריף רגיל. גודל הפלפל הוא בין 2 ל-6 ס"מ. צבעו ירוק והוא הופך לאדום או כתום עם הבשלתו, אך ניתן גם למוצאו בגווני לבן, ורוד ואפילו חום שוקולד. החלקים החריפים ביותר בתוך הפלפל הם ציפוי הגרעינים והחלק הלבן אליו צמודים הגרעינים בתוך הפלפל. פלפלי הבנרו משמשים גם לייצור תרופות משככות כאב וכן לייצור גז הפלפל.[/learn_more]

אודות דרור יוסף

עשוי לעניין אותך

2משה_ינאי

מפקד ארצי בחקלאות

The Perfect Gifts,Small Gift Earrings ,Bracelet,Necklaces ,Charms, RiNG "; The Perfect Gifts ,fashion and popular,Women's …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>